Week 26

Mini:
Bebisen väger nu ungefär 900 gram och mäter ca 29 cm mellan huvud och fot. Barnet kan höra ljud och ljudnivån inne i magen som kan nå upp till mer än 80 decibel. Det är ungefär lika livligt som en stökig stadsmiljö. Barnet lyssnar på ljuden i mammans kropp, magen som kurrar, nysningar och annat som händer. Det lyssnar även på mammans och omgivningens röster. Efter att i en månad har haft ögonen slutna så börjar bebisen att öppna dem under denna vecka. Ögonen är nästan helt färdigutvecklade. Blodkärl bildas i lungorna för att förbereda dem på ett liv utanför livmodern. Blodcirkulationen är fullt fungerande och navelsträng, moderkaka fortsätter att växa för att kunna försörja det allt större fostret. Moderkakan är nu nästan lika stor som bebisen. Fram tills nu har barnets hjärna sett slät ut. Nu bildar hjärnan de karaktäristiska fårorna och fördjupningarna på ytan för att göra plats för alla nervcellerna. Nu vet man med säkerhet att barnet reagerar på ljus. Barnet håller faktiskt upp händerna framför ögonen när ljuset träffar dem.

Mamma:
Du har nu klarat av två tredjedelar av graviditeten. Nu har du nog ökat cirka sju till tio kilo i vikt.
Hela kroppen påverkas av graviditeten. Därför är det viktigt för kroppen att vara i god kondition. Motion ökar konditionen och välbefinnandet. Om du är van vid att jogga, simma eller gymnastisera kan du fortsätta med det i samma utsträckning som förut men undvik gärna hård träning och tyngre sporter. Om du inte motionerar regelbundet kan du ta dagliga promenader eller cykelturer. Eller kanske simma någon gång i veckan. Du känner oftast själv vilket tempo som är bra för dig. Det finns även olika gymnastikgrupper för gravida.

Egna ord:

Nu börjar det bli lite tungt kan jag säga, mest att vända sig i sängen och att resa sig upp ifrån soffan tex. Hjärtklappningen håller i sig och det är väl fortfarande det som är mest obehagligt, även att bli anfådd så fort man pratar och går samtidigt. Forfarande trött i princip hela tiden, möjligtvis för att järnvärdet sjunkit lite då jag varit dålig på att komma ihåg Nifferexen. Har även dragit på mig ett åderbråck "där nere" som gör det otroligt obekvämt att sitta, det ömmar hela tiden och även om jag försöker vila bort det så finns den där "blåmärkes" känslan kvar hela tiden, den försvinner liksom inte. Bm råd var att vila och att inte sitta så mycket... hmm lätt när man har ett jobb som går ut på att sitta i princip hela tiden. Nej det är inte särskillt bekvämt kan jag tala om. Bebis sparkar ofta och mycket och det är så mysigt. Längtar tills vi får träffa dig lilla Mini.


Kommentarer
Postat av: SHORTY

åh så mysigt gumman och hoppas alla dumma känslor försvinner snart <3

2011-12-08 @ 22:15:19
URL: http://shortys.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
spara uppgifter?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback


RSS 2.0