Vecka 25

Bebisen:
Nu väger bebisen ca 800gram och mäter ca 35 cm mellan hjässa och häl. Barnet kan liggga så att det trycker på blåsan vilket gör att du kanske måste gå på toaletten oftare nu. Många rör sig mycket medan andra är mer stillsamma. Bebisen kan nu göra mer saker med sina händer, som till exempel knyta dem till nävar och ta tag i och hålla sina fötter. Det är också nu som den börjar föredra höger eller vänster hand. Nu har den fått lite kroppsfett och ser mindre "mager" ut. Sinnenas utveckling har kommit en bra bit på väg och ett korttidsminne har utvecklats. Bebisen dricker utav fostervätskan, och förmodligen så smakar den ganska så sött.
Mamman:
Olika kvinnor har olika magar. På en del börjar det synas först nu medan andra fick mage för länge sen. En del är nästan helt runda medan andra har mer putmage. Du känner av tyngden allteftersom att magen växer. Kanske har du ont i ryggen, kramp i benen och tryck ned mot bäckenbotten. Nu börjar även mätningen av livmoderns tillväxt. Med ett måttband mäter barnmorskan måttet mellan blygdbenet, symfysen och livmoderns övre kant, fundus. Det så kallade SF-måttet ritas in på en kurva. Normalvärdet ligger ungefär på 23 cm plus eller minus några centimeter. Det spelar inte så stor roll hur just ditt mått är. Det viktiga är att måttet följer sin egen kurva utan några dramatiska avvikelser uppåt eller nedåt.

Egna ord:

Fortfarande relativt trött jämt trots järntabletter (som jag dock slarvar med ibland). Har märkt av att jag lite smått har börjat att samla på mig vätska i benen/vaderna även denna gång då strumporna nu börjat lämna små märken efter sig, och även händerna känns ibland lite extra varma och svällda och jag ber till gud att jag ska slippa så mycket vätska som jag fick förra gången. Det var hemskt, kunde inte ha några skor, foppa tofflorna satt som fastjutna, läpparna var svällda, ögonen syndes knappt ibland under mina pluffsiga kinder. Nej jag vill verkligen inte det. Känner mig som ett litet barn som säger "Nej Jag vill INTE", men det är precis så jag känner. Har även fått super känslig hud i ansiktet, någon annan som känner igen sig i detta? Så fort jag tvättar ansiktet men sminkborttagning, ansiktstvätt eller liknande så blir jag alldeles ilröd i annsiktet fläckvis och så kommer det en brännande känsla. Har även fått små, små brustna kapillärer (de tunnaste blodkärlen) i huden lite här och var på kroppen. Fick även några sådana med Alicia och dem har jag även kvar nu. Navelpiercingen har fått ryka då jag ville vara ute i god tid, lika bra det tänkte jag. Undrar hur "hålet" där piercingen ska sitta kommer att se ut efter en andra graviditet. Antagligen inte alltför smickrande? . En till lite "små jobbig" grej är att jag känner mig "ful" hela tiden, vet inte varför? Även när jag gjort mig iordning för att åka till jobbet osv så njae, det känns inte bra. Typiskt också då jag eller rättare sagt vi har en "liten grej" inplanerad om ca 2 veckor. Hoppas att denna känslan har försvunnit till dess. Idag (30/11) fick jag en sån stark känsla på jobbet. Att det faktiskt är en liten pojke som bor i min mage, men det höll inte M med om när jag kom hem och berättade. Han tror stenhårt på flicka, själv så kommer jag nog att ändra mig fram och tillbaka varje dag. Alicia är så söt och pussar på magen så fort hon ser mig utan tröja, och om man frågar vart bebis är så ska hon dra upp min tröja och visa hihi, sötfian. Hon har även lärt sig att säga "bebis" nu. Jag undrar hur roligt hon kommer att tycka att det är att "dela" med sig utav Mamma. Det är ingen stor favorit när M och jag försöker gosas lite i hennes sällskap. Och det kan man juh helt förstå. Lilla Mini då, ja han eller hon är vaken väldigt ofta nu och rör sig riktigt mycket. Det är inte ofta det är lugnt där inne. Speciellt inte när han/hon hör Alicia´s röst, eller på kvällarna. Nu kan man till och med se när bebis sparkar utanpå magen. Så otroligt häftig känsla måste jag säga.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
spara uppgifter?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback


RSS 2.0