Week 21

Bebisen:
Vikt ca 420 gram, längd ca 24 cm (hjässa till häl).Huvudet blir allt större. Barnet växer och du känner dagligen fosterrörelser som blir allt starkare. Från huvud till stjärt är längden cirka 20 cm. Vikten runt 420 gr. Tarmarna har utvecklats så att näring kan tas upp från det fostervatten barnet sväljer. Fortfarande kommer förstås den stora merparten av all näring från mamman via moderkakan, men en del passerar nu tarmsystemet fram till tjocktarmen. Nu kan bebisen höra vad du säger eller sjunger. Vissa studier pekar på att att nyfödda barn suger kraftigare om de lyssnar på en saga de hört ofta i livmodern.


Mamman:
Livmoderns mått kan vara mellan 19 till 22 cm. Normalkurvan för viktökning är 4,5 och 6,5 kg. Det syns nu att du är gravid. Du kan känna att du har ont i bäckenet, det kallas för bäckenuppluckring även kallat foglossning, det är normalt att man får det i femte eller sjätte månaden. När du är gravid samlar du även på dig vatten, så du kan känna dig svullen fram mot eftermiddagen och kvällen.För de flesta är det här en ganska bra tid. De flesta är mindre trötta och mår inte illa längre. Diverse krämpor som kan uppkomma i slutet av graviditeten har inte kommit ännu. Oron för missfall brukar ha avtagit väsentligt.

Egna ord:

Vecka 21? Redan, när hände detta? Och jag som trodde att jag gick in i vecka 20 nu, kan ni förstå vilken "chock" det vart när Barnmorskan sa att jag nu var i vecka 21 haha. Tänk att det redan gått 51,1% och 143/280 dagar utav min graviditet. Bebis rör sig mer och mer för varje dag och jag känner tydligt när bebis sparkar. Oftast blir det när jag slappnar av. På dagarna när jag är på jobbet så känner jag nästan inte av bebis alls, kanske för att jag är för stressad hela tiden. Känner fortfarande av att det blir jobbigare och tyngre i ryggen för varje dag som jag är på jobbet. Hoppas verkligen att min ansökan om Havandeskapspenning kommer att gå igenom. Ska skicka in den när som helst nu..det skulle igentligen vart gjort "igår". Men jag fick mitt moderskapsintyg nu när vi var till BM häromdagen. Tänk att vi har en sån tur att vänta ännu en liten mysig och härlig knodd.

Kommentarer
Postat av: Malin, Mamma till Zelina

Ojoj, var länge sen jag var här inne nu. Och så ser man att du är gravid. Så jag får ta och gratulera :D

2011-11-05 @ 23:20:36
URL: http://mammaflikkan.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
spara uppgifter?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback


RSS 2.0