19 Veckor

Mamman:
Du ökar med ungefär ett halvt kilo i veckan, men det är olika från kvinna till kvinna. Många kvinnor kan känna livmodern 2-3 cm under navlen och om du ser din profil i speglen kan du verkligen se hur din kropp har förändrats. Det är inte ovanligt att vid det här laget ha gått upp 5-6 kg. Av detta svarar beisen för c:a 200 gram, moderkakan 170 gram och fostervattnet ungefär 310 gram. Vidare har dina bröst ökat i vikt med 170 gram vardera och livmodern med ytterligare 300 gram. Nu har du kanske känt din bebis röra på sig. Om det har känts lite abstrakt att vänta barn innan, så brukar det ofta kännas mer verkligt när man känner fosterrörelserna. De flesta känner bebisen röra på sig för första gången någon gång mellan vecka 18 och 20. Om detta inte är första barnet, kan du ha känt det tidigare.

Bebisen:
Barnet är 13-15 cm långt mellan huvud och stjärt och väger ca 250 gram.
Livet i livmodern är stillsamt men inte ljudlöst. Mellan vecka 18-20 utvecklas barnets hörsel. Det blir medveten om ljuden i dess omgivning. Det hör blod som strömmar genom kärl och navelsträngen, sin mammas hjärtslag och tarmbubbel. Mammans röst når också in i barnets tidiga medvetande. Det kan uppfatta vissa höga ljud som tränger igenom livmoderväggen. Tandanlagen är tydliga och från vecka 19 syns det att barnets fingrar har fått naglar.

Egna ord:

Har börjat förstå mer & mer att jag faktiskt är gravid igen. Bebis rör sig lite titt som tätt och det är såklart en underbar känsla, känns lite mer "verkligt" då. Och på tisdag är det dags, äntligen är det tid för RUL. Har börjat smörja in magen & bröst även denna gång som jag gjorde när jag väntade Alicia, speciellt huden på bysten kan man känna att den börjar "töjas" mer nu när dem växer och ibland kliar det nå så otroligt i huden.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
spara uppgifter?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback


RSS 2.0