Gravid vecka 31

Vecka 31(30+5)

Tycker att magformen skiljer sig helt ifrån när jag väntade Alicia, får kanske lägga upp en jämförelse bild här snart igen, eller vad säger ni?

Bebisen:
Barnet är nu cirka 40 centimeter långt från huvud till fot och börjar nu närma sig födelselängden och vikten är ungefär 1 800 gram. Genom att övervaka barn i magen under längre perioder med hjälp av ultraljud har man kunnat visa att de drömmer medan de sover – det är i alla fall så man tolkar det, för barnets ögon rör sig på samma sätt som sovande vuxnas ögon när de befinner sig i REM-fasen av sömnen. Barnet kan ha lagt sig tillrätta med huvudet nedåt men det är inte säkert. För förstföderskor fixeras den delen av fostret som kommer först i bäckeningången ofta tidigare än för dem som fött barn tidigare. Hos de sistnämnda kan föregående fosterdel vara rörligt ända tills förlossningen.  startar.

Mamman:
Din lungkapacitet har ökat från 500 till 800 kubikcentimeter luft per andetag. Det behövs både för barnet och för dig själv. Den ansträngning det innebär att vara gravid kan göra dig andfådd. Bebisen fyller upp större delen av magen. Det kan kännas trångt och tungt. Känns dina ben svullna? Kan du inte längre få på dina ringar? Vid den här tidpunkten är det inte ovanligt att man börjar få lite vatten i kroppen. Din kropp producerar ända upp till 50 procent mer blod och kroppsvätska under graviditeten för att uppfylla barnets behov. En del av den vätskan sipprar in i din kroppsvävnad. När din växande livmoder trycker mot venerna i bäckenet blir blodgenomströmningen i din underkropp försämrad. Det pressar vätska ner i dina ben och fötter, så att de blir svullna. Det är som regel inte farligt, men för att vara på den säkra sidan mäter barnmorskan ditt blodtryck varje gång du träffar henne.

Egna ord:

Nu börjar det att bli trångt i magen när bebis rör sig (vilket är väldigt ofta nuförtiden). Man ser hur hela magen rör sig och ibland blir jag chockad själv när man inte är beredd haha. Som ni kanske ser på bilden ovan så börjar jag nu få lite vätska i ansiktet, speciellt på näsan ser man. Och som förra veckan så känns det även i händerna, nästan mest där tror jag. Halsbrännan kommer då och då, speceillt om jag har druckit mycket apelsinjuice tex. Tröttheten är inte längre så farlig så det är himla skönt, därimot så blir det fler toa besök nu. Och det märks att man kommit en bit i graviditeten när man nu går på toa innan man ska nånstans även om man inte är kissnödig bara för "utifall att". Har börjat förstå att det snart är dags för förlossning nummer två, även om det på nåt sett känns som så långt borta. Kan fortfarande knappt förstå att jag snart har en till liten underbar bebis ♥

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
spara uppgifter?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback


RSS 2.0